Smaka på Småland

Smaka på maten är det första som möter er på vår startsida. Det är förstås inte bara en slump. För oss är maten en väldigt viktig del av en upplevelse. Dels för att ge energi att faktiskt orka hela vägen men även för att smakerna är en viktig del av upplevelsen.

Om du letar i minnesbanken och minns saker du gjort och upplevt, visst hittar du väldigt ofta en smak där? Jag minns väl de där gångerna min mamma bakade bullar. Hur doften av nybakade kanelbullar mötte mig redan ute på gatan när jag kom hem från skolan. En av mina starkaste minnen från barndomen.
Jag minns också gången vi stannade vid en vägkrog på en roadtrip genom Tyskland och vi såg hamburgare ligga på varmhållning på en hylla. Hamburgare som i princip var ostekta så rött var dess inre. Vågar knappt tänka på hur min mage hade mått efter den. Ett reseminne som vi i efterhand skrattat åt många gånger.
Det är därför vi lägger stort fokus på vilken mat som serveras på de paket vi lägger upp här. De allra flesta kommer innebära mat lagad av oss. Det är nämligen en av våra favoritsysslor.

Kalmar Län – ett terroir med kvalitet

Vi jobbar med två grundfokus; lokala råvaror och efter säsong. Eftersom vi utgår från Emmaboda i Sydöstra Sverige har vi en mängd fina råvaror att välja på. Emmaboda hör till Kalmar län men är en del av Småland. Småland är ett i första hand ett jordbrukslandskap. Vi har läst att i Kalmar län bor drygt 2 % av Sveriges befolkning men här produceras 95% av landets bönor, 25% av landets kyckling och mer än 10% av mjölk, ägg och nötköttet, det är spännande siffror. Här hittar vi mängder med företag som odlar ekologiskt och tar fram nya smakrika produkter. Det här gör det väldigt roligt att jobba med mat här. Vi tycker också att vi har ett ansvar mot våra skickliga primärproducenter att göra något riktigt bra av deras produkter.

Smakminnen

För oss är det viktigt att våra gäster inte bara får se platserna, vi vill även ge er ett riktigt härligt smakminne. Ett smakminne som ni bär med er länge, maten ska inte bara fylla magen. Vi vill även bjuda på något extra, gärna lite oväntat, tex en kardemummapizza med ostkaka på som efterrätt. Vi gillar att vända lite på smaker och kan busa till det lite med vilda växter som kischkål, björklöv, kajplök men i vår mat kan man också hitta pelargoner och lönnblommor. Även en varmrätt kan vara blommig eller hur?

Vår favoritmeny är en avsmakningsmeny – då kan alla hitta en favorit och det är också ett sätt att minska matsvinn. Vi lagar helt enkelt så många rätter som behövs tills våra gäster är mätta, men oftast blir det 8-10 olika små rätter. Vi tycker också att det är roligt att göra menyer med rätter från andra länder, tex en spansk meny – med småländska råvaror. Lite det bästa av bägge världar eller hur?

En annan sida av lokal mat efter säsong är ju hållbarhet, något som vi tycker är superviktigt. Vi har det med oss i allt vi gör, inte bara maten.

Hur märker våra gäster att vi tänker lite extra på hållbarhetsfaktorn?

Förutom att vi fokuserar på lokala råvaror efter säsong så jobbar vi hårt för att minimera matsvinn. Det finns många sätt att göra det på men det enklaste och kanske mest självklara är att inte laga till mer än vad som ska ätas. Därför har vi nästan alltid bokade platser. En annan sak är just våra avsmakningsmenyer, där kan vi förbereda halvvägs och laga till under måltiden eftersom inte alla rätter går ut samtidigt.
Vi väljer också att inte använda extra vattenkrävande råvaror som tex avocado, mandel och ris. Dricksvatten är en bristvara i många platser i världen och även i Sverige har vi också platser där grundvattnet är väldigt lågt.

Kan man boka bara mat?

Självklart kan man boka middag via oss. Vi serverar mat där våra gäster finns och vi älskar när vi får vara med när det ska firas. Antingen gör vi en cateringvariant eller varför inte på Ödevata gårdshotell som är vår hemmaarena när det gäller matlagning. Där kan ni även boka övernattning förstås.

Mer om detta kommer upp på hemsidan inom kort.

Har du frågor eller vill boka en matupplevelse med Explore Småland hittar du våra kontaktuppgifter här

Varmt välkomna till en härlig matupplevelse med Explore Småland!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.